Jazzrock

RolfDelfos

Jazzrock. Eigenlijk een perfecte benaming voor een ultieme mengvorm: jazz met rockinvloeden of rock met jazzinvloeden. Halverwege de jaren negentig kreeg de term fusion de overhand maar werd allengs steeds meer geassocieerd met goedkope digitale grooves met te zoetsappige melodieen en dus veel te voorspelbare muziek.

 

Gelukkig speelt de tijdgeest een belangrijke factor: mede door bands als Snarky Puppy en James Farm en in Nederland Marutyri krijgt de jazzrock na vele jaren weer een eigen gezicht - en niet onbelangrijk - trekt het veel jonge musici die voor het eerst met jazz/jazzrock in aanraking komen. Groepen als Weather Report, Herbie Hancock en The Headhunters, Chick Corea en zijn formaties, al deze musici hebben hun roots in de jazz en blues maar wilden ook graag rock-elementen als groove, sounds en keyboards en andere harmonien in hun muziek implementeren. Vandaag de dag gebeurt dat meer en meer, denk aan Brad Mehldau met stukken van Radiohead, Michael Brecker, de Nederlandse drummer Philippe Lem die nu in New York woont en jazz bewerkingen heeft van bekende rockstukken.

Dat is in essentie waar het over gaat: composities met een meer moderne groove en/of rockstukken in een ander jasje, waarbij de melodie overeind blijft maar de jazzaanpak zorgt voor meer muzikale interactie, meer gericht op een ‘open benadering’ en genoeg ruimte voor impro.

 

Rolf Delfos heeft in de afgelopen 25 jaar aan meer dan 100 cd's/albums meegewerkt en bij 75 hiervan ook een belangrijke rol als componist en bandlid. Rolf Delfos heeft echter nog nooit een album uitgebracht onder eigen naam. De reden hiervoor is dat hij zich altijd gelieerd heeft aan bands en het collectief zwaarder vond wegen dan zijn eigen naam te verbinden aan een groep. Met o.a. Artvark, de Houdini's, The Jazzinvaders en Licks and Brains is hij zeer succesvol in binnen-en buitenland, echter heeft Delfos in de afgelopen jaren een aantal composities geschreven die hij slechts geschikt acht voor een jazzrockformatie en dus niet vindt passen bij eerdergenoemde bands.

 

Het album ‘Roadtrip (for the last 90 days of your life)’ zal in januari verschijnen en dus een perfecte timing voor de workshop om een aantal stukken daarvan te behandelen. Voor de deelnemers is de CD, ook ter voorbereiding, te koop voor een tientje.

 

Data: De donderdagen: 2 feb, 9 feb, 16 feb, 23 feb, 2 mrt, 9 mrt, 16 mrt en woensdag 22 mrt.
Optreden: Woensdag 29 mrt om 21.00 uur in Dizzy, Rotterdam.
Deelnemers: Voor gevorderden en intermediates.
Minimaal 12 deelnemers.
Bezetting: Ritmesectie: Liever een keyboardspeler. Een pianist kan maar dan één die naar hartelust keyboard(s) wil doen. Bas: Liever een basgitarist maar akoestisch kan ook. Elektrische gitaar en drums.
Verder: We gaan aan de gang met wat zich aandient; trompetten, trombones, saxen, fluiten, klarinetten, cello’s, violen en wie weet wat nog meer.
Locatie: Soundport muziekcentrum Rotterdam, inrit Keilestraat 2, 4e verdieping, studio 404.
Tijd: Van 20.00 tot en met 22.30.
Prijs: Bij 12 deelnemers € 207,— Bij 13 deelnemers € 191,—
CD: 10 Euro, aangeven bij je aanmelding.