Maceo Parker

maceo parker sax
Maceo, Maceo, Maceo!

 

 

Saxofonist Maceo Parker is een fenomeen. De Amerikaanse soul en funk altist begon in de jaren ‘70 in de blazerssectie bij de legendarische soulzanger James Brown, samen met trombonist Fred Wesley. Eind jaren ‘70 zijn zij samen bij George Clinton terecht gekomen in de groep Parliament. Clinton geldt als uitvinder van de funk. Daarna is hij zeer succesvol voor zichzelf begonnen. Legendarische albums als ‘Funkoverload’, Dial Maceo en hits als ‘Rabbits in the Pea Patch’, Pass the Peas en Southwick (Shake Everything You’ve Got). Een hele generatie saxofonisten zijn door hem beïnvloed. Onze eigen Candy Dulfer bijvoorbeeld.

Maar ook Prince zegt veel aan hem te danken te hebben. We spelen een aantal stukken van Maceo Parker. Alles draait om de groove. De ritmesectie leert ‘retestrak’ te spelen, de blazers moeten één sound maken. Daar gaan we in 8 weken aan werken: Alles moet onder elkaar, goed getimed, zuiver, met de juiste articulatie. En dan de solo’s. Wat doet Maceo eigenlijk? Waarom klinkt het allemaal zo lekker? We spelen een aantal uitgeschreven solo’s en gaan daarna zelf aan de slag. De akkoordenschema’s zijn meestal bluesachtig, de articulatie is erg belangrijk. Het zijn vaak korte, riffjesachtige zinnen. Door ritmisch te spelen ontstaat interactie met de ritmesectie. Dat gaan we allemaal oefenen. Met een spetterend optreden aan het eind van de workshop. We spelen in ieder geval: Advanced Funk, Chicken, Elephant’s Foot, Pass the Peas, Rabbits in the Pea Patch en Southwick. Mocht je nog een verzoeknummer hebben, mail dan naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

Minimaal 13 deelnemers

Workshopleider: Ferdi Schukking

Data: 8 woensdagavonden: 24 september, 1, 8, 15, 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november.

woensdag 29 oktober is geen repetitie, maar een uitje naar het optreden van Maceo Parker in Utrecht (Tivoli Vredenburg). De prijs voor dit vrijblijvende uitje is 26 euro welke zelf moet worden besteld. (http://www.tivolivredenburg.nl/agenda/891/Maceo_Parker/)

Optreden mogelijk 27 of 28 november.

De tijden zijn van 20.00-22.30 uur

Locatie: C5 Jazz, Schiehaven 11, 3024 EC Rotterdam

Kosten: € 185

De nummers die we spelen zijn hier te vinden: http://duodenum.home.xs4all.nl/Maceo/

ferdi schukking