De Oerknal! De basis van improvisatie

Pianist Misha Mengelberg omschreef improvisatie ooit als een ‘spontanoïde’ bezigheid. Daarmee refereerde hij op subtiele wijze aan de intrigerende interactie tussen spontane ingevingen en het vooraf gekende (muzikale) materiaal. Improvisatie gaat eigenlijk altijd hierover: de zoete inval wordt gestuurd door kennis, beheersing en vorm. 

In deze 8-delige workshop leer je een aantal basale ideeën over improvisatie kennen en hoe je deze daadwerkelijk kunt gebruiken tijdens het musiceren. Ritme, harmonie en melodie (of het ontbreken ervan…) zijn de muzikale pijlers waarop we muzikale improvisaties gaan bouwen. Expressie middelen, zoals het gebruik van dynamiek, articulatie en de klankkleur van je instrument, geven er een verdere betekenis aan.
Uiteindelijk zal een aantal gearrangeerde muziekstukken dienen als kapstok om de Oerknal! gestalte te geven en tot klinken te brengen.

dion met bas

 

[Lees verder...]

FAB FOUR: MUSIC OF THE BEATLES - JAZZ

Beste muziekvrienden,

Begin september starten we, bij voldoende deelname, met de samenspeelsessies MUSIC OF THE BEATLES o.l.v. Marzio Scholten.

De 8 sessies vinden plaats op donderdagavond met daarnaast zeker één (wellicht twee) eindpresentaties.

 

FAB FOUR: The Music of The Beatles

[Lees verder...]

Latin beat & Jazzy Heat

Latin Beat & Jazzy Heat // door Nils Fischer [docent Codarts]

De magie van Afrocubaanse ritmiek staat centraal tijdens deze workshop.

Er worden twee soorten repertoire gespeeld:

1. Cuban groove ensemble in de 'Descarga' stijl [Cuban Jam]
2. Jazz standards en ander repertoire 'in Latin'

We verdiepen ons in de basics en meer op een volledig natuurlijke manier.
De nadruk wordt gelegd op het zelf ontdekken van de GROOVE.

[Lees verder...]

Jazzrock

RolfDelfos

Jazzrock. Eigenlijk een perfecte benaming voor een ultieme mengvorm: jazz met rockinvloeden of rock met jazzinvloeden. Halverwege de jaren negentig kreeg de term fusion de overhand maar werd allengs steeds meer geassocieerd met goedkope digitale grooves met te zoetsappige melodieen en dus veel te voorspelbare muziek.

 

Gelukkig speelt de tijdgeest een belangrijke factor: mede door bands als Snarky Puppy en James Farm en in Nederland Marutyri krijgt de jazzrock na vele jaren weer een eigen gezicht - en niet onbelangrijk - trekt het veel jonge musici die voor het eerst met jazz/jazzrock in aanraking komen. Groepen als Weather Report, Herbie Hancock en The Headhunters, Chick Corea en zijn formaties, al deze musici hebben hun roots in de jazz en blues maar wilden ook graag rock-elementen als groove, sounds en keyboards en andere harmonien in hun muziek implementeren. Vandaag de dag gebeurt dat meer en meer, denk aan Brad Mehldau met stukken van Radiohead, Michael Brecker, de Nederlandse drummer Philippe Lem die nu in New York woont en jazz bewerkingen heeft van bekende rockstukken.

[Lees verder...]

Back to the blues 2

o.l.v. Marzio ScholtenMarzio


startdatum woensdag 25 oktober a.s.
opgeven vóór 8 oktober a.s. 


Na het daverende succes van de workshop Back To The Blues in februari 2016, komt gitarist Marzio Scholten in oktober van dit najaar met het tweede deel van deze workshop naar Rotterdam! 

 

De blues is de basis van waaruit de jazz en bijna alle andere lichte muziek is ontstaan. Het is een fundament dat niet genegeerd kan worden, maar waar helaas te weinig aandacht aan besteed wordt.

 

De workshop ‘Back To The Blues 2’ zal aandacht besteden aan dit fundament.

[Lees verder...]

More Articles...